ouch!

maafkanlah mereka. bukan memberi maksud anda mengalah dan mereka menang. tapi cukuplah sekadar memberi petunjuk betapa rendahnya ego anda jika dibandingkan dengan nilai persahabatan itu sendiri.

Tuesday, February 08, 2011

| kita harus biadap untuk maju |

hello boys and girls, man and woman, papa and mama, uncle and auntie, sis and bro, ladies and gentleman. kihkihkih.

after cuti midsem seminggu, aku kembali ke kolej tercinta dengan kerja-kerja tertunggak yang harus dilunaskan segera. huh. bercuti sangat sampai lupa nak buat kerja. ya! tesis. dah kena siapkan beberapa chapter since penyelia tak nak kitorang buat kerja last minit. pendekatan yang bagus aku rasa sebab aku memang jenis yang suka buat kerja last minit. nasib baik ada yang monitor every week, so nak tak nak kena la jugak buat tesis sikit-sikit. cam gempak je kan bunyinya. TESIS. gitu! ala-ala tengah buat phD lak aku rasa. boleh?

okay. sebenarnya aku nak share satu perkara. aku teringat kata-kata lecturer aku, 'kalau nak maju, kita harus biadap!'. pelik kan bunyinya. but bila aku fikir-fikir balik ada benarnya. kita harus bersikap biadap untuk maju kehadapan. nice!

but but but, bukan biadap yang macam kurang ajar tu ya. ni biadap jenis sopan sikit la kot. hohO~

pada pendapat aku, orang yang maju tu semua jenis biadap. kenapa?

1. kecoh a.k.a good in communication. ---> orang yang maju dan berjaya mostly terdiri orang yang bijak berkata-kata. bukan jenis pendiam. maybe ada, but tak ramai. kalau kita lihat, mereka ni jenis yang sangat berpengetahuan dan sangat berinformasi bila bercakap. kadang-kadang diorang boleh bercakap sampai kita rasa meluat. tu la kelebihan mereka. agak biadap kan, tapi bersopan gitu.

2. bersosial ---> ni jugak salah satu sebab mereka maju. mereka bersosial dan get along dengan dunia luar. hasilnya, peluang-peluang yang orang lain tak mungkin dapat, dia dapat dengan senang. bak kata orang, guna kabel. biadap kan. tapi ni hakikat masa kini. kita perlukan bantuan lain kalau kita nak sangat sesuatu perkara tu. kalau just duduk diam je, we got nothing! nothing ye. tak salah kita berkawan dengan semua orang, kawan dengan masyarakat bangsa lain, kawan dengan orang-orang yang berlainan peringkat umur, kawan-kawan yang berlainan skop kerja. sebabnya, anda akan tahu kemudian hari, mereka-mereka ini yg akan bantu anda.

3. jual diri ---> cuba cakap kat aku, berapa orang sangat yang berani angkat tangan dan tampil kedepan jika disuruh berbuat demikian? ada, tapi tak banyak. hanya mereka yang berfikiran poitif je yang sanggup buat camtu. dan yang berfikiran positif tu boleh dikira dengan jari. kalau kita nak maju, kita kena tolak orang-orang tepi kita dan terus melangkah kedepan. sebab peluang tak akan datang berulang kali. grab the opportunity and be the one! hanya kita yang tahu siapa kita. sometimes, kita terpaksa biarkan orang lain tersungkur supaya kita terus maju. kan? agak biadap bunyinya. tapi, apa boleh buat?

so, tu la pada pandangan aku. if korang ada pandangan lain, boleh je komen post ni. aku no hal beb. sebab aku, kau dan mereka-mereka semua nak majukan diri sendiri kan. so why not kita kongsi apa yang kita tahu dan sama-sama kita majukan diri.


notaBiadap : kalau nak jadi biadap jenis kurang ajar, aku tak larang. tapi agak-agak kalu dapat sedas dua penampar, aku tak bertanggungjawab ye.

7 comments:

Cikin said...

haha . biadap yg ada stail (:

ザ-sylver- S said...

beza kot, biadap ngan berani

biadab asal dari bi- adap, mksudnyee , byk sgt adap .Dgn orng lain, adap lain , ngan lain dia pakai adap yng lain pulak- ni cikgu aku la yng ajar


just my 50sen

abdullah gazali said...

betul2....kdg2 kita perlu jdi biadap yang sopan..hehe...

sicomot-comel said...

biadap..??
haa..
bgus2..
tp byk org yg xsanggup nk amek peluang utk biadap maju ni..

Cik Ungu Violet said...

biadap bior bertempat. tu pendapat saya. hehehe =)

NOOR FATIN said...

setuju dgn apa yg awak cakapkan :)

sy xramah..wuwuwuw

lavender harum wangi said...

org melayu kita ni, biadap yg -ve ramai sungguh, tapi biadap yg +ve boleh dikira dgn jari(ingatkan diri sendiri jugak =,=) btw, folo sini :D



Jom baca dan komen post terbaru LU NAK MATI, LU MATI LA SORANG-SORANG~!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...