ouch!

maafkanlah mereka. bukan memberi maksud anda mengalah dan mereka menang. tapi cukuplah sekadar memberi petunjuk betapa rendahnya ego anda jika dibandingkan dengan nilai persahabatan itu sendiri.

Thursday, August 13, 2009

:: apa itu H1N1 = tahu or buat2 tak tahu? ::

“H” bermaksud Hemagglutinin protein
“N” bermaksud
Neuraminidase protein
Viral novel Influenza type A H1N1. Ianya berasal dari virus 'Avian Flu' (selsema burung H5N1) yang telah menjangkiti babi@khinzir dan telah bergabung dengan 'Swine Flu' (yang sepatutnya hanya menjangkiti babi sahaja) dan telah evaluasi (mutasi) untuk penyesuaian diri didalam 'perumah' yg lebih tinggi di dalam rantaian makanan @ manusia dan semasa di dalam badan manusia, sekali lagi ia berevolusi supaya ia menjadi 'air born' dan menjangkiti dari manusia kepada manusia. Virus ini boleh disebarkan melalui batuk, bersin dan percakapan. Virus ini akan menyerang sistem pernafasan (seperti selsema burung dan SARS) peringkat awal, ia hanya pada 'trakea' jika tidak mendapat rawatan awal, ia akan menyerang paru-paru dan boleh menyebabkan kematian akibat 'lung collapse'. Ia amat merbahaya kepada golongan yg berisiko tinggi.
SIAPA YANG BERISIKO?
1. Orang yang bermasalah 'obesiti'@gemuk.
2. Perempuan yang mengandung.
3 .Orang yang ada Astmatic. (Lelah)
4. Orang yang bermasalah dengan sistem imunisasi (menjalani 'operation yg besar', kanak-kanak yang belum cukup suntikan imunisasi, golongan yang rendah tahap imuniti eg. HIV) Ext.
* Kematian yang telah dilaporkan terdiri daripada golongan-golongan di atas.
SIMPTOM-SIMPTOM
Hari 1 - Rasa kurang sihat, tak bermaya.
Hari 2 - Selsema, batuk dan demam yang kekal (demam tidak turun walaupun telah makan ubat demam)
Hari 3 - Rasa kurang selesa di bahagian dada dan sesak nafas.
Hari 4 - Sakit dada yg teruk. Jumpa doktor dengan segera.
Hari 5 dan seterusnya - lung collapse@koma.
MasyaAllah..hebatnya dugaan ini..saat blog ini dipublishkan, kematian di Malaysia sudah meningkat sebanyak 40 org..terkesima..terkejut..dan tergamam..aku cukup tersentak dgn fenomena nie..selamatkah aku? Nowadays, i have to minimize my social's activities and speak to those i believe doesn't have that fucking virus..tp sure ke die x kene virus tu? alhamdulillah pihak pentadbiran kolej dah edarkan mask ngn sanitizer..as early prevention..tp ramai yg x gune mende alah tuh..termasuk la aku..amat berlagak..mungkin tiada kesedaran..
kepada semua kaum keluarga tercintan, sahabat handai, kekasih hati dan juga musuh2 sejagat..jgn lupe jaga diri..take a good care of urself k..banyakkan minum air..kurangkan berkunjung ke tempat yg ramai orang..kalo sakit, terus ke hospital..(tp aku x suke hospital..seram..)..dan yg penting sentiasa la pakai mask tuh yep..(pasnie aku nk pakai ah..seram siot!)
*this fucking virus buatkan perjalanan hidup semua org terganggu..walaupon sedikit..tp ia amat menyusahkan..berambus kau!!!

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...