ouch!

maafkanlah mereka. bukan memberi maksud anda mengalah dan mereka menang. tapi cukuplah sekadar memberi petunjuk betapa rendahnya ego anda jika dibandingkan dengan nilai persahabatan itu sendiri.

Wednesday, July 21, 2010

| kisah si pengembala kambing |

eh eh pernah dengar cite zaman kanak-kanak dulu. kisah si pengembala biri-biri yg suka menipu. hohO~ jom jom kita layan cerita ni. konon-konon bedtime story la kan. lantak~

arigato hencik google.

"pada zaman dahulu kala, ada seorang pengembala biri-biri. satu hari, si pengembala ini kebosanan lalu terlintas di fikirannya untuk mengenakan orang kampung. lalu dia menjerit-jerit mengatakan biri-birinya diserang serigala. lalu berkejaranlah penduduk kampungnya untuk membantu biri-birinya. tetiba, si pengembala ketawakan penduduk kampungnya dan mengatakan mereka ditipu. penduduk kampung pulang dengan perasaan marah. keesokan harinya, si pengembala melakukan lagi perkara tersebut. penduduk kampung pergi intuk membantunya tetapi diketawakan kerana tertipu. kejadian tersebut berlaku kali ketiga dan seterusnya. satu hari, serigala benar-benar menyerang biri-birinya lalu menjeritlah si pengembala meminta bantuan. namun, penduduk kampung sudah lali dengan tipu daya tersebut bertindak untuk tidak membantunya kerana bimbang ditipu lagi. akhirnya, semua biri-birinya mati diserang serigala tersebut."

okay. so siapa leh bagitahu aku moral of the story? ya, mesti ada orang yg akan jawab "jangan asyik menipu nanti orang takkan percayakan kita lagi." hohO~ very the straight to the point. ingat ni tadika kemas? eh eh. okay. moral of the story cite tersebut ialah, kalau kita hendak mengubah pemikiran someone tentang certain things, kita kena keep mention perkara tersebut padanya. so lama-lama orang tu akan lali dengan perkara tersebut. maka, tak akan ada la kejutan budaya ke, kejutan letrik ke, kejutan hari jadi ke. secara ringkasnya, kita boleh mengubah persepsi seseorang as long as kita ada usaha yang berterusan. renung-renungkan dan selamat beramal. lantak~

apa jadahnya si pengembala tu buang tebiat menipu penduduk kampung? kalau bosan sangat, kira la bulu biri-biri dia tu. tak pun cari kutu kat biri-biri tu. nak lagi best, main police and thief ngan biri-biri tu. apa punya bebal la pengembala tu kan. akal tak ada ka??

notaHujungKaki : nak kira biri-biri sebelum tidur.


2 comments:

I*K*T*I*R*A*F said...

teringat pulak time kecik2.baca buku pengembala dengan serigala ni setiap kali nk masuk tido. ha ha :D

thebeybeh said...

heheh..sy tengah sibuk carik penerbit crita ni tersinggah pula blog org. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...